James Bond & Johnny Lightning

Johnny Lightning en White Lightning waren tot nu toe geregistreerde namen bij het Amerikaanse Playing Mantis, maar tegenwoordig zijn deze een onderdeel van RC2, bekend van Racing Champions. Het merk werd al in de jaren 60 opgericht, maar het succes was echter beperkt. In 1970 en 1971 besloot men raceauto's te produceren en de verkopen stegen enorm. Men verkocht de modellen als "de snelste speelgoedauto's ter wereld". In 1971 werd de directeur van fraude beschuldigd, maar later werd deze beschuldiging ingetrokken. Op dat moment was de firma echter al failliet. In 1994 werd de merknaam gekocht en begon men weer modelauto's onder de merknaam te verkopen, aanvankelijk met weinig succes. Tegenwoordig zijn de modellen zeer geliefd, zeker in de Verenigde Staten waar er vele verzamelclubs zijn. Johnny Lightning maakt gedetailleerde modellen van auto’s, meestal op schaal 1:64, sommige daarvan zijn film en televisieauto's, zoals: “Herbie”, “Ghostbusters”, “James Bond”, “Buffy the Vampire Slayer”. Het chassis is vervaardigd uit gegoten zamac, de carrosserie uit gegoten kunststof of zamac, het interieur uit gegoten kunststof. De opdruk wordt verkregen door tampondruk. In 1998 kwam het tot een samenwerking met EON, de producent van de James Bond films en met Inkworks, de Amerikaanse producent van verzamelkaartjes. Uit deze samenwerking volgde een ganse reeks met modelauto’s uit de James Bond films van “Dr. No” tot en met “Die Another Day” In 1998 werden de eerste tien modellen geproduceerd. Bij elke model stak een verzamelkaart in landschap formaat met een scène uit de daar bijhorende film. Voor elke wagen werden vijf verschillende verzamelkaarten geproduceerd zodat er vijftig verschillende kaarten konden verzameld worden. Deze 10 wagentjes werden nagemaakt door Corgi en waren eveneens voorzien van een verzamelkaart. De vijftig verzamelkaarten waren identiek met uitzondering van de naam “Johnny Lightning” die vervangen was door het “Corgi” logo.


“Eerste reeks van tien modelauto’s”

Deze eerste reeks met “Cars & Cards” was gekoppeld aan de volgende James Bond films: Dr. No”, “Goldfinger”, “Thunderball”, “You Only Live Twice”, “On Her Majesty’s Secret Service”, “Diamonds Are Forever”, “The Spy Who Loved Me”, “For Your Eyes Only”, The Living Daylights” en “GoldenEye”. De kaartjes zijn genummerd van 1 tot en met 50, de achterzijde van elk kaartje is voorzien van een check lijst.

Dr. No
 
 

Goldfinger
 
 

Thunderball
 
 

You Only Live Twice
 
 

On Her Majesty's Secret Service
 
 

Diamonds Are Forever
 
 

The Spy Who Loved Me
 
 

For Your Eyes Only
 
 

The Living Daylights
 
 

GoldenEye
 
 

Dat zelfde jaar verscheen er een race auto, de carrosserie was volledig zwart met uitzondering van de gouden motorkap met daarop een foto van Sean Connery en op de zijkanten in gouden opdruk “Goldfinger”. De verpakking was eveneens voorzien van een verzamelkaartje.


“Race auto met “Goldfinger” opschrift”

Twee jaar later werd een nieuwe reeks geproduceerd met slechts zes autootjes, het verzamelkaartje was wederom terug en ook voor deze serie werden vijf verschillende kaartjes gedrukt wat voor een totaal van dertig kaartjes zorgde. De kaartjes werden deze keer gedrukt in portret formaat. De nummering liep verder vanaf 51. Er glipte echter ééntje foutje tussen de kaartjes, namelijk het kaartje nummer 68 is een scène uit de film “For Your” Eyes Only” en bevindt zich tussen de kaartjes van “A View To A Kill”.


Tweede reeks met zes modelauto’s

De tweede reeks met “Cars & Cards” was gekoppeld aan de volgende James Bond films: Dr. No”, “Goldfinger”, “Thunderball”, “A View To A Kill”, “GoldenEye” en “The World Is Not Enough”. De kaartjes zijn genummerd van 1 tot en met 50, de achterzijde van elk kaartje is voorzien van een check lijst.

Dr. No
 
 

Goldfinger
 
 

Thunderball
 
 

A View To A Kill
 
 

GoldenEye
 
 

The World Is Not Enough
 
 

Het jaar daarop in 2001 verscheen een derde reeks met zes modelauto’s. Elke verpakking was alweer voorzien van een verzamelkaartje. Deze keer was het kaartje voorzien van de officiële poster. Gelukkig was er voor elk wagentje maar één poster voorzien.


Derde reeks met zes modelauto’s

Het zelfde jaar nog verscheen een diorama van de derde James Bond film “Goldfinger”. Deze verpakking bevatte twee autootjes en drie miniatuur figuurtjes: James Bond, Oddjob en Tilly Masterson.


Diorama met een “Goldfinger” scène

Voor de veertigste verjaardag van James Bond werden in 2002 twee verschillende diorama’s geproduceerd. Een eerste met een scène uit “Live And Let Die”. Het is de boot scène waar één van de speedboten de auto van Sheriff J.W. Pepper doorboord. De set bevat een modelauto, een speedboot en twee figuren. Het tweede setje bevat twee modelauto’s en drie figuren, "Q" en tweemaal James Bond.

“Diorama met een “Live And Let Die” scène”
“Diorama Choose Q’s Ruse!”

Maar met deze twee diorama’s was het voor 2002 nog niet gedaan, kort na het verschijnen van de diorama’s verscheen een nieuwe serie met maar liefst vierentwintig modelauto’s en 3 sets met daarin telkens vier autootjes. De auto’s waren telkens voorzien van een verzamelkaartje met daarop de poster van de bijhorende film. Enkele films werden beloond met twee wagentjes, maar de poster bleef voor beide wagens hetzelfde. Het formaat van de kaartjes is 5,4 cm x 8,2 cm. Deze zijn kleiner dan de normale trading kaart die 6,4 cm x 8,9 cm groot zijn.


Vierde reeks met vierentwintig modelauto’s

De Aston Martin Vanquish bestaat ook in een onzichtbare versie "Vanish", net zoals in de film "Die Another Day". Het model is gemaakt in doorzichtbare acryl, het is zeer zeldzaam daar er slechts twaalf van gemaakt zijn. Enkele fotos hieronder.


Aston Martin Vanish

Op eBay ondekte ik een witte versie van de Willy Jeep uit "Licence To Kill", ook de banden kregen een witte markering. Zelfs het reservewiel kreeg een witte markering.

Witte Willy Jeep "Licence To Kill"
“Banden Detail ”

.

The Poster Cards
       
       
       
       
       
       

De gift sets met daarin telkens vier modellen kregen namen zoals “Heroic Horsepower”, “Ravishing Tops” en “Villainous Vehicles”. Alle autootjes waren reeds apart verkrijgbaar in de reeks van vierentwintig.


“Heroic Horsepower ”


Ravishing Ragtops


Villainous Vehicles

Wat later in 2003 verscheen een serie van zeven wagentjes in een blauw gestreept doosje. Het was enkel de verpakking en een certificaat die bij het wagentje aanwezig was die het verschil maakte. Op de verpakking prijkte het James Bond Gun Logo en op de achtergrond een design in de genre van de “The World Is Not Enough” poster. Deze zeven wagentjes werden gemaakt voor Wallmart voor de promotie van de DVD van "Die Another Day". Hieronder de zeven wagentjes, een reclame hanger en een counter display.


Blauwe verpakking


Blauwe verpakking voor de zeven modellen

Reclame hanger
Counter display

Via het internet was een gelimiteerde Aston Martin DB5 verkrijgbaar in een zilveren uitvoering. Deze was verpakt in een wit doosje met op de zijkant het James Bond Gun Logo. De oplage was beperkt tot slechts 500 wagentjes.


Internet Exclusive


In 2020 is Johnny Lightning terug met nieuwe James Bond modellen onder verdeeld in verschillende reeksen. De reeksen bevatten ook modellen uit andere films en of games. De Silver Screen Machines zijn replica's van de populairste auto's die ooit in de bioscoop of televisie te zien zijn geweest. De iconische auto's van James Bond zijn hier geen uitzondering. Strakke lijnen, enorm veel PK’s, epische achtervolgingen en vernieuwende gadgets zijn helemaal normaal voor 007. De bekendste auto is wellicht de Aston Martin DB5. De mooie strakke lijn is tijdloos. James Bond en Aston Martin gaan al decennium hand in hand, krachtig, verfijnd en knap. De Chevy Bel Air uit 1957 had een korte, maar spannende schermtijd in Dr. No. James Bond werd opgepikt van het vliegveld, de wagen werd echter bestuurd door een agent van SPECTRE, met als gevolg een dode SPECTRE agent. De modellen zijn voorzien van een achtergrond diorama. De release 3 van de Silver Screen Machines bevat alweer twee James Bond modellen eveneens voorzien van een diorama. Het is de Lotus Esprit S1 zoals hij te zien is in "The Spy Who Loved Me" en de Aston Martin V8 uit de films "The Living Daylights" en ook uit "No Time To Die".

Chevy Bel Air "Dr. No."
Aston Martin DB5 "SkyFall"
Aston Martin V8 "NTTD"
Lotus Esprit S1 "TSWLM"

De modellen zijn gemonteerd op een tinnen display met een licht gebogen achtergrond waarop de poster of een foto uit de film te zien is.


De tweede reeks is de Pop Culture serie. De Pop Culture Release 1 bevat de Aston Martin V12 Vanquish die te zien was in "Die Another Day" en de Aston Martin V8 uit de film "No Time To Die" en "The Living Daylights".
Aston Martin V12 Vanquish "Die Another Day"
Aston Martin V8 "No Time To Die"

Van de Aston Martin V8 die voorkomt in "No Time To Die" bestaat een variant met witte banden. De zogenaamde White Johnny Lightning, zie de foto hieronder.


De Pop Culture Release 2 bevat drie James Bond modellen, de Toyota 2000 GT te zien in "You Only Live Twice", de Mustang Mach II bestuurd op twee wielen in "Diamonds Are Forever" en de Lotus Esprit S1 baan versie zoals in de "The Spy Who Loved Me". De wagentjes verschenen eind 2020 op eBay.

Toyota 2000 GT (YOLT)
Mustang Mach II (DAF)
Lotus Esprit S1 (TSWLM)

Van de Lotus Esprit die te zien is in "The Spy Who Loved Me" bestaat er eveneens een variant met witte banden. De zogenaamde White Johnny Lightning, zie de foto hieronder.


Begin januari 2021 kwam JL op de proppen met een duo pakket met daarin de DB5 uit GoldenEye en de AMC Hornet zoals deze te zien is in "The Man With The Golden Gun". Er bestaan twee verschillende uitvoeringen van deze duo set. De normale set, hier linksonder en de witte met gouden wielen hieronder rechts. Dit duo pakket maakt deel uit van de Pop Culture Release 3.

Johnny Lightning maakt er een zoektocht van om de witte modellen te vinden die voor slechts twee procent geproduceert worden. Hierdoor loopt de prijs van deze zeldzame modellen soms heel hoog op.

 

Ze konden het natuurlijk niet laten om ook de Aston Martin DB5 uit "No Time To Die" in hun Pop Culture reeks na te maken als een diecast model. De machinepistolen zijn niet zichtbaar, wel de beschadigde zijkant. Dezelfde wagen bestaat ook in een witte versie, zie de foto's hier onder.2022 Staat voor 60 jaar James Bond. Hieronder enkele modellen die verschenen als tie-in: De Sunbeam Tiger zoals in "Dr. No" (1962), de Mustang Mach I die te zien was in "Diamonds Are Forever" (1971), deze keer gemonteerd onder een hoek van 45 graden rijdend op twee wielen en de Aston Martin Vanquish zoals in "Die Another Day" (2002) gemonteerd op een nagebootste ijsvlakte , de DB5zoals die te zien is in "GoldenEye", de Lotus met ski's op het dak, de Ford Rancho van "From Russia With Love" en deToyota 2000 van "Yoy Only Live Twice".


Check List:
1998
10 different cars: 10 x 5 cards = 50 cards in landscape format
 • Sunbeam Tiger (DRNO)
 • Ford Mustang (GF)
 • Aston Martin DB5 (TB)
 • Toyota 2000 GT (YOLT)
 • Mercury Cougar (OHMSS)
 •  Mustang Mach 1 (DAF)
 • Lotus Esprit (TSWLM)
 • Lotus Turbo Esprit (FYEO)
 • Aston Martin Volante (TLD)
 • Aston Martin DB5 (GE)
1998
Racing Dreams: 1 card Goldfinger
 • Racing Car
1999
Internet Exclusive (500 pieces)
 • Aston Martin DB5 Chrome plated
2000
6 different cars: 6 x 5 cards = 30 cards in portrait format
 • Chevy Corvette (AVTAK)
 • 57’ Chevy Bel Air (DRNO)
 • BMW Z3 (GE)
 • Ford Mustang (TB)
 • BMW Z8 (TWINE)
 • Aston Martin DB5 (GF)
2001
6 different cars including posters cards
 • 64’ Aston Martin DB5 (TND)
 • 69’ Mercury Cougar (OHMSS)
 • 67’ Toyota 2000 GT (YOLT)
 • 99’ BMW Z8 (TWINE)
 • 71’ Mustang Mach 1 (DAF)
 • 81’ Lotus Turbo Esprit (FYEO)
2001
Diorama: Goldfinger
 • 64’ Aston Martin DB5 (GF)
 • 55’ Chrysler C-300 (GF)
 • 3 figuren
2002
Diorama: LALD (Release 1)
 • Sheriff J.W. Pepper’s Cruise
 • Speed Boat
 • 2 figuren
2002
Diorama: Q-Branch (Release 2)
 • Aston Martin V12 Vanquish
 • Sunbeam Tiger
 • 3 figuren
2002
24 different cars including poster cards
 • AMC Hornet (TMWTGG) Release 1
 • Ford Mustang Mach I (DAF) Release 1
 • Hispano Suiza Limousine (MR) Release 1
 • BMW Z3 (GE) Release 1
 • Ford Mustang Convertible (GF) Release 1
 • Dune Buggy (FYEO) Release 1
 • Sanchez’s Willy Jeep (LTK) Release 1
 • Carver’s Goons’ Car (TND) Release 1
 • Sheriff J.W. Pepper Cruiser (LALD) Release 1
 • German Tourists’ VW Beetle (OP) Release 1
 • 57’ Chevy Ragtop (DRNO) Release 1
 • Red Crescent Ambulance (TLD) Release 1
 • Aston Martin V12 Vanquish (DAD) Release 2
 • Slumber Inc. Cadillac Hearse (DAF) Release 2
 • 85’ Chevy Corvette (AVTAK) Release 2
 • Toyota 2000 GT Convertible (YOLT) Release 2
 • Mercury Cougar Convertible (OHMSS) Release 2
 • Goodnight’s MGB (TMWTGG) Release 2
 • Ski-Doo MX Z Rev Sport 600 H.O. (DAD) Release 2
 • Lotus Esprit (FYEO) Release 2
 • 60’ Ford Station Wagon (FRWL) Release 2
 • BMW Z8 (TWINE) Release 2
 • Ford Mustang Ragtop (TB) Release 2
 • Telephone Repair Van (TSWLM) Release 2
2002
“Heroic Horsepower” 4 car gift set
 • Aston Martin V12 Vanquish (DAD)
 •  Mustang Mach 1 (DAF)
 • Lotus Esprit (TSWLM)
 • Sunbeam Tiger (DRNO)
2002
“Ravishing Tops” 4 car gift set
 • Toyota 2000 GT Convertible (YOLT)
 • Mercury Cougar Convertible (OHMSS)
 • Goodnight’s MGB (TMWTGG)
 • Ford Mustang Ragtop (TB)
2002
“Villainous Vehicles” 4 car gift set
 • Hispano Suiza Limousine (MR)
 • Dune Buggy (FYEO)
 • Sanchez’s Willy Jeep (LTK)
 • 57’ Chevy Ragtop (DRNO)
2003
7 different cars in blue boxes
 • Hispano Suiza Limousine (MR)
 • Toyota 2000 GT Convertible (YOLT)
 • AMC Hornet (TMWTGG)
 • Bronze Lotus Esprit Turbo (FYEO)
 • Aston Martin V12 Vanquish (DAD)
 • Sunbeam Tiger (DRNO)
 • White Lotus Esprit (TSWLM)
2020
Silver Screen Machines Dioramas Release 1
 • Chevy Bel Air (DRNO)
 • Aston Martin DB5 (SF)
2020
Silver Screen Machines Dioramas Release 3
 • Aston Martin V8 (NTTD)
 • Lotus Esprit S1 (TSWLM)
2020
Pop Culture Release 1
 • Aston Martin V12 Vanquish (DAD)
 • Aston Martin V8 (NTTD)
 • Aston Martin V8 (NTTD) (Variatie met witte wielen)
2020
Pop Culture Release 2
 • Toyota 2000 GT (YOLT)
 • Mustang Mach II (DAF)
 • Lotus Esprit S1 (TSWLM)
 • Lotus Esprit S1 (TSWLM) (Variatie met witte wielen)
2020
Pop Culture Release 3
 • DB5 & AMC Hornet
 • DB5 & AMC Hornet (Variatie met gouden wielen en witte banden)
2021
Pop Culture Release
 • DB5 (NTTD)
 • DB5 (NTTD) (Witte variatie)
2022
Pop Culture Release 60 Years of Bond
 • Sunbeam Tiger (DRNO)
 • Mustang Mach I (DAF)
 • Aston Martin Vanquish (DAD)
 • Aston Martin Vanquish (DAD) (Witte wielen variatie)
 • Bronze Lotus Esprit Turbo (FYEO)
 • Toyota 2000 GT (YOLT)
 • DB5 (GoldenEye)
 • Ford Rancho (FRWL)PageTop